Eskiden kağıt faturalar, iş emri dosyaları ve hatta üzerinde çalışanların adının yazılı olduğu maaş zarfları vardı. Dijital teknolojilerin iş dünyasında yarattığı etkinin en önemli meyvesi olan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümlerinin gelişiyle tüm bu basılı işler “yakın tarih” oldu. Peki, “yakın gelecekte” ne var?

ERP sayesinde verimliliği muazzam bir ölçekte artış gösteren kurumsal iş süreçleri; yeni bir dönüşümün eşiğinde duruyor. Bu dönüşümün ana tetikleyicileri ise Nesnelerin İnterneti ve  Endüstri 4.0 olarak sıralanıyor. İş dünyası için dolu dizgin gelen dönüşümü anlayabilmek için, öncelikle bu iki kavramı irdelemek gerekiyor:

Internet World Stats tarafından güncellenen Mart 2017 verilerine göre bugün interneti dünyada 3,7 milyar insan kullanıyor. İnsanın birbiriyle iletişim kurduğu, bilgiye anlık olarak ulaştığı ve kendisiyle ilgili bilgileri paylaştığı “internet”; yakın gelecekte dev bir “kullanıcı” kitlesine kucak açmaya hazırlanıyor: Bağlantılı (connected) cihazlar.

Akıllı sensörler, mobil aygıtlar ve diğer pek çok cihaz internete bağlanacak, birbiriyle iletişim kuracak ve kendi durumlarını merkezi sistemlere bildirecek. Gartner, sadece üç yıl sonra internete bu şekilde bağlanan 20 milyarı aşkın cihaz olacağını öngörüyor. Kısacası, Nesnelerin İnterneti ile birlikte internet kullanıcısı hem kavramsal hem niceliksel olarak köklü biçimde değişecek. İş dünyasının ve elbette ERP sistemlerinin, kendini 20 milyarlık yeni kullanıcıya hazırlaması gerekiyor.

Üretim süreçlerinde dijitalleşmenin diğer adı olan Endüstri 4.0 ise, üretim bandından mağaza katına kadar giden tüm süreçlerin birbiriyle entegre ve koordine çalışmasına olanak tanıyor. Üstelik bu yapı; içinde üçüncü partiler, müşteriler ve tedarikçilerin oluşturduğu çok daha geniş bir ağa dönüşüyor.

ERP sistemlerinin böylesi kapsamlı dönüşüme ayak uydurmasının tek yolu ise çok paydaşlı bir yapıya geçmekle mümkün olacaktır. ERP artık her bir kurumun içinde, birbirine ve yazılım platformuna bağlı sürdürülen iş süreçlerinden ibaret değil. Nesnelerin İnterneti trendiyle birlikte, kurumlar arası süreçler de dahil olmak üzere her türden kurumsal kaynağın merkezi sisteme kolayca entegre edilebiliyor olması gerekiyor. Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0, geleneksel olarak reaktif bir yapıda çalışan ERP teknolojilerinin proaktif hâle gelmelerini zorunlu kılıyor.

ERP’nin artık süreç yönetiminde, sözgelimi bakım onarım aksiyonlarını ya da üretim verimliliğini artıracak aksiyonları önerebilen makinelerle uyum içinde çalışması gerekiyor. Bu makinelerin anlık olarak gözetlenip, alınan veriler ışığında ERP’deki kritik süreçlerin tetiklendiği bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Geleceğin iş dünyasında makineler, şirket araçları, kısıtlı kaynak olarak planlanması gereken her türden bileşen, şirket envanteri ve diğer unsurlar, Nesnelerin İnterneti ile hayatımıza giren bağlantılı cihazlar üzerinden takip edilecek. Karar mekanizmaları ise atacağı her adımda, bu cihazların ürettiği anlık veriden yola çıkarak değerlendirme yapan güçlü yapay zekâ algoritmalarından faydalanacak.

Teknolojinin öncüleri, iş dünyasının bu “makine destekli” ihtiyacına yanıt verebilmek için yapay zekâ çalışmalarında vites yükseltti. Microsoft da son yıllarda gerek kendi kurumsal çözümleri üzerinde gerçekleştirdiği inovasyon, gerekse yapay zekâ girişimlerine yaptığı kapsamlı yatırımlarla geleceğin ERP beklentilerini karşılamaya hazır. Yapay zekânın son dönemde en hızlı yükselen trendlerinden biri olan makine öğrenimini kullanan Azure Machine Learning servisleri, kullandığı öngörüye dayalı tahmin algoritmalarını Microsoft’un güçlü ve dinamik ERP çözümleri portföyü ile birleştirerek, Endüstri 4.0 devriminin gerekliliklerini bugüne ve yarına hazır biçimde iş dünyasına sunuyor. ERP’de son 15 yılın nabzını tutan Pargesoft olarak biz de Kurumsal Kaynak Planlama alanında yaşanan köklü dönüşümü Microsoft’un zengin çözüm portföyünün verdiği güvenle karşılıyoruz.

Hizmet sektöründe dönüşüme giden yol ERP