Axapta’dan AX’a ve Dynamics 365’e uzanan inovasyon yolculuğu; İş dünyası bugün tüm kararlarını veriye dayalı almak istiyor ve bunun için ellerinde harikulade bir araç seti var: Microsoft Dynamics 365 Eksiksiz bir ERP çözüm setinden oluşan Dynamics 365, büyük şirketler için uçtan uca görünürlük, ölçeklenebilirlik ve dijital zekâ sağlıyor. Bu güçlü çözümün arka planında, iş dünyasının beklenti ve ihtiyaçlarına göre yıllar boyu kendini yenileyen ve geliştiren bir teknoloji yatıyor. Roma bir günde inşa edilmedi; Dynamics 365 sisteminin gelişim sürecinde de yirmi yıllık emek var.

Microsoft’un Windows 98’i piyasaya sürdüğü 1998 yılı içinde yayınlanan IBM Axapta, bugünkü Dynamics 365’e uzanan inovasyon yolculuğunun ilk adımı olarak kabul ediliyor. Temelinde, daha önceki Concord XAL sisteminin iş süreçlerini barındıran Axapta 1.0 sürümünde finans, ticaret, envanter yönetimi, lojistik ve üretim çözümleri bulunuyordu. Nesne yönelimli bir teknoloji olarak ABD ve Danimarka’daki orta ölçekli şirketler için geliştirilen Axapta, SQL Server ve Oracle veritabanlarını destekliyordu. Bir yıl sonra gelen Axapta 2.0 sürümünde proje muhasebe ve depo yönetimi modülleri yer alırken, ActiveX desteği ve Axapta Object Server’ın ilk versiyonu da bulunuyordu.

Axapta‘nın haklarını IBM’den satın alan Damgaard, kısa süre sonra Navision ile birleşti. Ortaya çıkan Navision A/S şirketini ise 2002 yılında Microsoft satın aldı. Aynı yıl içinde yayınlanan Axapta 3.0, 17 ülkede kullanıma sunuldu. Yenilenen güvenlik modelinin yanı sıra, Enterprise Portal ile birlikte lisans konfigürasyonu da bu sürümde yer alıyordu.

İlk isim değişikliği

Microsoft marka stratejisinde Eylül 2005’te yaptığı değişiklik kapsamında Microsoft Business Solutions yerine Microsoft Dynamics adını kullanmaya başladı. Ürünlerin adı da bu noktada değişti; Axapta’nın adı Dynamics AX, Navision’ın adı Dynamics NAV oldu. Birkaç ay sonra çıkan Microsoft Dynamics AX 4.0 yepyeni bir servis yönetim modülünü kurumlara sunuyordu. Tam Unicode desteğini ilk kez veren bu sürüm aynı zamanda Uygulama Entegrasyon Framework’ünü de dünyaya tanıttı.

Dynamics AX 2009 adıyla çıkan 5. versiyon, Office uygulamalarını andıran bir tasarıma kavuştu. Bu sürümde sadece yeni özellik ve modüller değil, Microsoft’un sunduğu pek çok yeni teknolojiye de yer verildi. WCF tabanlı iş akışı, SSAS/SSRS raporlama, SharePoint temelli role merkezleri, batch sunucu, yük dengeleme, kod versiyonlama kontrolü gibi pek çok teknik güçlendirme bu sürümde bulunuyordu.

İş dünyası Dynamics 365 portföyüyle tanışmadan önce uzun bir süre Microsoft Dynamics AX 2012’yi kullandı. Eylül 2011’de piyasaya sürülen bu çözüm, satış ve pazarlama gibi yeni modülleri ERP sistemine dahil etti. Ayrıca genel defter, İK, envanter yönetimi gibi pek çok modül de tepeden tırnağa yeniden tasarlandı. Dynamics AX 2012 R2 ile perakende modülü, R3 ile depo yönetimi ve ulaşım modülleri portföye eklendi. Microsoft’un bulut altyapısı Azure ile kurulum, bulut desteği ve zengin iş zekâsı küpleri, Mayıs 2015 tarihli bu sürümde kullanıcıları karşıladı.

Axapta’dan AX’a ve Dynamics 365’e uzanan inovasyon yolculuğu Önce bulut, önce mobil

Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Dynamics AX 7, iş dünyasının mobil ve bulut beklentilerine yanıt verecek şekilde tasarlandı. Microsoft’un Satya Nadella öncülüğünde belirlenen “önce mobil, önce bulut” vizyonu çerçevesinde, AX 7 Azure bulut altyapısı ve mobil cihaz ekranlarına odaklı bir tasarım ve teknolojiyle kullanıcılara sunuldu. Web tarayıcısı üzerinden çalışan bu sistem, abonelik bazlı bir lisanslamayla satın alınıyordu. SQL Azure veritabanında çalışan AX, ayrıca Office 365 ile de pürüzsüz bir entegrasyona sahipti.

CRM ve ERP sistemlerini Dynamics 365 adlı tek bir çözüm portföyü üzerinde toplama kararı alan Microsoft, Dynamics AX‘ın adını da Dynamics 365 olarak değiştirdi. Bugün eşsiz bir verimlilik ve çok daha modern bir kullanıcı deneyimi sunan İş dünyasının beklenti ve dinamiklerine göre kendini sürekli güncelleyen Dynamics 365 , hızlı ve veriye dayalı kararlar almak isteyen kurumsal şirketlere gerçek zamanlı görüş ve bilgiler sağlıyor.

İnovasyon durmuyor. O nedenle şirketlerin ihtiyaçları değiştikçe, Dynamics 365 çözümlerinin gelecekte de buna uygun biçimde değişip yenileneceğini öngörmek mümkün. Axapta’dan AX’a ve Dynamics 365’e uzanan inovasyon yolculuğun yakında yapay zeka destekli ve makine öğrenme altyapısı çok güçlü ERP’ler devreye girecek