Microsoft Dynamics 365 ve Power Platform

Ekim 2019 itibarıyla canlıya taşınan Microsoft Dynamics 365 ve Power Platform 2019 sürümü 2. evre planları yeni özellikler ve önemli iyileştirmeler sunuyor.

Microsoft Dynamics 365 ve Power Platform 2019 sürümü 2. evre planları, Ekim 2019 itibarıyla canlıya taşındı. Bu plan AI Builder, güncellenmiş AI yetenekleri, Power BI ile PowerApps Portals için yeni görünüm ve Microsoft Flow için iyileştirmeler ile yepyeni özellikler getirdi. Power Platform’un yeteneklerinden üst düzeyde faydalanmayı sağlayacak daha fazla araç sunularak Power Platform’da önemli iyileştirmeler sağlandı.

 

AI Builder

PowerApps ve Flow’u destekleyen AI Builder, Power Platform’a kodsuz bir yapay zeka yeteneği kazandırıyor.

AI Builder, kullanıcıların yapay zekâ ve makine öğrenmesinden faydalanarak uygulamalarını ve otomasyonlarını daha akıllı hale getirmelerini sağlıyor. Bu özellik, genel yapay zeka senaryolarını alıyor ve uygulama geliştiricilere form işleme, nesne algılama, metin ve ikili sınıflandırma gibi günlük görevleri gerçekleştirmeleri için “point and click” (işaretle ve tıkla) çözümler sunuyor.

PowerApps halihazırda çalışanların, işletmeler için kolay bir şekilde uygulamalar geliştirmesini sağlıyor. AI Builder ise hem profesyonel hem de sıradan uygulama geliştiricilere bu uygulamalara yapay zekâ becerileri kazandırmanın yolunu sunuyor.

AI Builder için potansiyel kullanım alanları bankacılık, konaklama, üretim ve çok daha fazlasını kapsayan endüstrileri ve senaryoları içeriyor. Örneğin müşteri hizmetlerini geliştirmek isteyen bir işletme, müşteri geri bildirimlerini analiz etmek, bunları kategoriler halinde haritalamak, ayrıca alındığı anda geri bildirimi sınıflandırmak ve yanıtlamak için bir yapay zeka modeli oluşturmak için AI Builder’ı kullanabiliyor.

 

Microsoft Flow

Kodsuz AI Builder özelliği, Microsoft Flow’a da taşındı. Flow, kişisel otomasyondan şirket genelindeki kritik iş süreçlerine kadar hemen her alandaki kurulumlar için kullanıcılara güçlü bir görsel deneyim sunuyor. AI Builder şimdi kullanıcıların ve organizasyonların yapay zekanın çalışma prensiplerine dair ileri düzeyde bilgi sahibi olmadan da tüm bu süreçleri zekâ ile optimize edebilmesini kolaylaştırıyor.

Örneğin, Flow geliştiricileri artık süreçlerine mantık kazandıracak anlamlı verileri, görsellerden ve metinlerden alabiliyor. Günümüzde, kâğıt belgeler kiralama veya iş başvuruları gibi birçok süreçte kullanılıyor. Daha önce bu belgeleri işlemenin ilk adımı bir çalışanın belgeye bakarak her bir alanı bilgisayarına elle yazmasını gerektiriyordu.

AI Builder ve Microsoft Flow ile artık akışlar, taranan belgeleri gelen bir e-postadan veya dosya sunucusundan otomatik olarak alabiliyor ve tüm içeriği tanıyabiliyor. Belgedeki değerlere bağlı olarak basit bildirimler göndermekten kredi kontrolü yapmaya kadar birçok farklı adım uygulanabiliyor.

AI Builder, belgelerdeki içeriği çözümlemenin ötesinde geçmiş performansa dayanarak öğrenebiliyor. Örneğin, bir uygulamadaki riski öngörebiliyor ve riskin derecesine bağlı olarak bir iş sürecine ek onay işlemlerini dahil edebiliyor. Tüm bunlar yapay zeka konusunda herhangi bir uzmanlık veya deneyim gerektirmeden, Flow geliştiricilerinin yönlendirmeli, “işaretle ve tıkla” özelliklerin kullanmasıyla mümkün oluyor.

 

PowerApps ve Microsoft Flow, blockchain teknolojisinden faydalanıyor

Blockchain, birden fazla iş ortağını kapsayan iş süreçlerine güven ve şeffaflık kazandırabilir. Power Platform ve Azure Blockchain Service kullanarak sağlanan düşük kodlu uygulamalar yazma yeteneği, blockchain teknolojisinden faydalanmayı kolaylaştırıyor.

PowerApps ve MicrosoftFlow kullanarak blokchain’de oluşturulan uygulamalar, değer zinciri boyunca iş sürecindeki her noktadan verileri bir araya getirerek uygun iş akışlarının kolayca oluşturulabilmesini sağlıyor. Mobil müşteriler için PowerApps, geliştiricilerin telefonun sensörlerinden (barkodlar, fotoğraflar, GPS koordinatları, vb.) tüm bilgileri zahmetsizce toplamasını ve blockchain üzerindeki bir akıllı sözleşmeye göndermesini mümkün kılıyor. Microsoft Flow’da popüler kurumsal blockchain uygulamaları için birleştiricilerin kullanılmasıyla, blockchain’in yaygın SaaS, eski kurumsal hizmetler, web ve mesajlaşma uygulamaları ile farklı türde veri teknolojilerine entegrasyonu kolayca sağlanıyor.

 

PowerApps Portals

PowerApps artık PowerApps Portals ile bir kuruluşun dışındaki kullanıcılara da erişebiliyor.

PowerApps müşterileri, şimdi kişisel hesaplar, LinkedIn ve diğer Azure Active Directory organizasyonlarını içeren geniş çeşitlilikte kimliklere sahip dış kullanıcıların da erişebileceği web siteleri yapabiliyor. Portals, özellikle Common Data Service’te (Ortak Veri Hizmeti) bulunan veriler üzerinde çalışıyor ve müşteriler, AI Builder’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte düşük kodlu AI içeren iş süreçlerini modellemek için Portals’ın güçlü güvenliğinden ve gelişmiş yeteneklerinden faydalanabiliyor.

PowerApps Portals ayrıca PowerApps’in temel, “herkes için düşük kod üretkenliği” prensibini kapsayan yeniden düşünülmüş bir geliştirici deneyimiyle geliyor. Bu yeni yeteneklerle uygulama geliştiriciler, bir web sitesini sıfırdan hazır şablonlar kullanarak kurabiliyor, biçimler, görüntüler ve kontrol panelleri gibi bileşenleri kullanarak yerleştirme düzenini ve içeriği özelleştirebiliyor.

 

Power BI’da yeni yapay zeka yetenekleri

Power BI, milyonlarca kullanıcının verileri keşfetmek için güvendiği popüler bir araç. Power BI hizmetinde 25 milyon model bulunuyor, saat başı 12 milyonun üzerinde sorgu işleniyor ve her ay 20 betabayt’tan fazla veri alınıyor. Ve şimdi Power BI, yapay zeka yetenekleriyle çok daha kapsamlı özelliklere kavuşuyor.

Yapay zekanın iş zekasına dahil edilmesi ve herkes için erişilebilir olmasında öncü bir rol üstlenen Power BI için gelen önemli güncellemeler şöyle:

  • Power BI’da Azure Cognitive Services ile çalışan metin ve görsel analizlerine, ayrıca Azure ML modellerini çağırma yeteneğine de artık genel erişim sağlanıyor.
  • İki yeni AI görüntüsü: Distribution Changes dağıtımı farklı gösteren unsurları analiz ediyor, Decomposition Tree ise kullanıcıların önemli bir ölçüte götüren unsurun anlaması için herhangi bir boyutta ayrıntıya gitmesini mümkün kılıyor.
  • Power BI’ın görüntü ve metin analitiği yetenekleri artıyor ve yapılandırılmamış verilerle ilgili iç görüler için tek tıkla dönüşüm sağlayan varlık algılama, metin ve el yazısı tanıma özellikleri sunuluyor.
  • Özel yaşam döngüsü yönetimi veya daha fazla ayarlamaya ihtiyaç duyan işletmeler için, Power BI’da oluşturulan modeller Azure ML’ye aktarılabiliyor.

Bunların yanı sıra Power BI’ın doğal dil yetenekleri de gelişiyor. Yeni güncellemeler arasında bulunan Soru&Cevap eğitme yeteneği ile Power BI, eşanlamlılar, ifadeler veya belirli alanlar gibi şirkete özgü dili anlıyor ve bunlara adapte oluyor. Rapor yazarlarının doğal dilde sorulan her soruyu görebilmelerini, böylece Power BI’ın yanıtlarında düzenlemeler yapmalarını sağlıyor.

 

Power BI’da yeni görünüm

Tüm bu güncellemelerle birlikte yeni bir Power BI görünümü de sunuluyor ve platform bu yeni görünümle dünya genelindeki kullanıcıların aşina oldukları Office 365 deneyimlerine daha uyumlu hale geliyor. Yeni kullanıcı arayüzü, özel beceriler öğrenmeye gerek kalmadan raporlar oluşturmayı, verileri keşfetmeyi, yanıt almayı ve karar vermeyi çok daha kolay bir hale getiriyor. Ayrıca veriler üzerinde iş birliği yapma imkânı sunan rapor yorumlama gibi yeni özelliklerle kullanıcıların daha üretken olması sağlanıyor. iOS mobil uygulamasına Siri kısayolları ile kullanıcıların verileri bulması da kolaylaşıyor.