Pargesoft Proje Yöneticisi Semih Yıldırım, Microsoft Power BI ile güçlenen iş zekası, yapay zeka ve karma gerçeklik ile ilgili yol haritasını anlattı.

İş zekası, işletmeler için yeni bir kavram değil. Uzun yıllardır, başta sunduğu raporlama kolaylıklarıyla işletmelerin süreçlerini iyileştiren iş zekası uygulamalarında Microsoft’un Power BI çözümü öne çıkmayı başarıyor. Gelişmiş raporlama desteğinin ötesine geçen güçlü özellikleriyle farklılaşan Power BI, iş verilerini son derece detaylı görsellere dönüştürme, verileri sistematik olarak inceleme, ileriye yönelik projeksiyonlar için rehberlik etme ve strateji belirlemeye yardımcı olma konularında yöneticilerin en önemli yardımcıları arasında bulunuyor.

Business Intelligence Microsoft PowerBI Pargesoft

Gelişmiş ve özelleştirilebilir görselleştirme yeteneği

Microsoft Power BI, önceden ayarlanmış rapor ve görselleştirmeler dahil olmak üzere farklı veri hizmetleri için çok sayıda içerik paketi, şablon ve araca sahip bir çözüm. Bununla birlikte geliştiriciler, varsayılan araçlar üzerinde düzenlemelere de gidebiliyor.

Power BI ile birlikte gelen önemli avantajlardan biri de kapsamlı bulut entegrasyonu. Bulut ortamındaki farklı sistemlerden verileri analiz etmek ve hedeflenen metrikleri izlemek için gösterge tabloları ve görselleştirme araçlarından faydalanılabiliyor. Bu özellik, kullanıcı yetki bazında da ayarlanabiliyor. Kullanıcılar veritabanına erişmeden içerik paketlerini görüntüleyebiliyor ancak ham verileri işleyemiyor.

Güvenilir rapor yayını

Microsoft Power BI, kullanıcılara raporlarını ve görsel dokümanları doğrudan çevrimiçi olarak yayınlayabilme desteği de sunuyor. Bu özellik, pazarlama departmanlarına yeni bir yetenek de kazandırıyor. Web sitesi ziyaretçilerine yönelik promosyonları hazırlamak son derece kolay bir hale geliyor.

Verilerden bir öykü yazmak

Power BI ile gelen Timeline Storyteller özelliği sayesinde elde edilen değerleri bir hikaye yoluyla aktarmak mümkün hale geliyor. Zaman bazlı, kronolojik bir sıralama görsel olarak zengin bir şekilde sunulabiliyor. Diğer yandan farklı senaryoları karşılaştırmak, değişiklikleri göstermek de Power BI kullanıcılarının yaşamını kolaylaştırıyor.

Power BI kullanan şirketlerde yeni kullanıcıların sisteme kayıt için ihtiyaç duyacağı tek unsur bir kurumsal e-posta adresi oluyor. Dynamics 365 Finance & Operations (AX), Dynamics NAV, Dynamics Sales (CRM), GitHub, Marketo, Salesforce, SAP ya da bilgisayarınızdaki Excel ya da SQL veri tabanı gibi herhangi bir kaynaktan temin edilen verileri panolar ve raporlarla kolay anlaşılır ekranlara yerleştirmek mümkün oluyor. Mobil olarak iOS, Android ve Windows uygulamalarıyla da her an, her yerden ulaşılabilir.

Teknik desteğe ihtiyaç son derece az

Microsoft Power BI aynı zamanda kullanıcı dostu bir kullanım sunuyor. Böylece bilgi işlem departmanı personelinin daha az müdahalesine ihtiyaç gerekiyor. Özel bir teknik desteğe minimumda ihtiyaç duyulması süreçleri hızlandırırken kurum içi verimliliğe katkı sağlıyor. Power BI hizmetini kullanıcılara dağıtmak için yöneticilerin sadece bir API oluşturması ve bunu yazılıma eklemesi yeterli oluyor.

Yapay zekaya geçişte önemli bir basamak

Power BI çözümünün bu denli gelişmiş yapısı beraberinde yapay zeka destekli çözümleri de akla getiriyor. Günümüzde şirketler, büyük hacimli verileri arasında iş dünyasının her yönüyle ilgili bulguları bulmakta zorlanabiliyor. Yapay zekanın yardımcı olabileceği yer de tam olarak bu nokta. Yapay zeka, veri keşfine yardımcı olurken, verileri otomatik olarak bulma, verilerin ne anlama geldiğinin anlamlandırılmasına katkıda bulma ve sonuçların elde edilmesine yardımcı olmak için geleceğe yönelik projeksiyonların oluşturulmasında katma değer sunabiliyor.

Power BI ile yapay zekanın birlikteliği ise bu noktada özellikle çalışan odaklı bir destek sunuyor. Power BI, doğal dil işleme gibi yetenekleri kullanarak soruların yanıtlanmasını sağlayabilen veya verileri otomatik olarak bulabilen kalıpları tespit edebilen Hızlı Analiz yeteneğiyle geliyor.

Microsoft’un Eylül 2018 itibariyle kapsamını tanıttığı Power BI ve yapay zeka birlikteliği sayesinde ortaya çıkan bazı avantajlar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Kullanıcılar artık görüntü tanıma ve metin analizi gibi yetenekleri doğrudan Power BI’dan alabiliyor.
  • Power BI, kullanıcılara doğrudan makine öğrenmesi (machine learning) modelleri oluşturabilme olanağı sunuyor.
  • Azure platformundaki makine öğrenmesi yöntemi, Power BI ile kusursuz bir entegrasyon sunuyor.

Burada Azure platformu desteği önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Azure’da sunulan ve artık Power BI’da da bulunan tüm yetenekleri kullanmak için kod bilgisi gerekmiyor. Böylece tüm Power BI kullanıcıları, verilerini daha kapsamlı bir şekilde keşfedebiliyor ve daha iyi sonuçlara ulaşabiliyor.

Power BI uygulamalarında Pargesoft farkı

Microsoft’un farklı iş uygulamaları konusundaki uzmanlığını iş zekası çözümü Power BI için de gösteren Pargesoft, 20’nin üzerinde müşterisinde orta ve büyük ölçekli projeleri başarıyla devreye almış durumda.

Türkiye’deki az sayıda sertifikalı Power BI çözüm ortaklarından biri olarak, bu çözüm ile farklı sektörlerin süreçlerinin iyileşmesine katkıda bulunduk. Tekstil, AVM/Mülk Yönetimi, gıda gibi Türkiye’nin önde gelen sektörlerinde hayata geçirdiğimiz projeler ile hem iş süreçleri hem de farklı platformlardaki veri kaynaklarının tek bir potada birleştirilmesini sağlamayı sürdürüyoruz.